Copyright 2018 - DOSA in samenwerking met IMACT

Wie is de betere duiker?

 

Tussen sportduikers uit de Europese landen wordt stilletjes een strijd gevoerd over wie de betere opleiding voor duikers heeft. Deze discussie blijkt echter ook al jaren in de beroepsduikwereld te bestaan.

De Nederlandse beroepsduikers zijn beter dan de Engelse. De Engelse duikers vinden zich beter dan de Noren en ga zo maar door. Wist u dat de diepste duik ooit in Frankrijk bij een Frans duikbedrijf werd gedaan (1992), door een Griekse duiker? Maar is de grootst bereikte diepte de norm?

Natuurlijk geldt dat in iedere nationaliteit goede en slechte beroepsduikers zitten.

Toch is er een groot verschil in de opleidingen van beroepsduikers ten opzichte van sportduikers. De beroepsopleiding is over de hele wereld hetzelfde en leggen de beroepsduikers dezelfde tests af. De duiken zijn over het algemeen net zo moeilijk in de tropen, als in Nederland. Met enig chauvinisme, en meer is het ook niet waard, is mijn persoonlijke mening dat Nederlandse duikers wel heel inventief zijn. Het zijn harde werkers die gewend zijn om te duiken in de aller moeilijkste omstandigheden, in koud water zonder enig zicht. Maar de Belgen zijn net zo. Of toch niet? Belgische duikers zijn heel bescheiden. Beleefd. Doeners. Zwijgers. Dat staat soms wel in schril contrast met de extroverte en directe ‘Ollanders’.

Bij sportduikers is het idee anders. Hollanders vinden dat ze beter zijn dan de Belgen. En er wordt, door die Hollanders, veel geschermd met getallen.

Enige tijd geleden hadden we overleg met de collega’s van de Nelos. En wat bleek?