Copyright 2017 - DOSA in samenwerking met IMACT

Hieronder vindt u per meldingsoort een overzicht. Het betreft de rubrieken:

Sportduiken
Technisch duiken
Freediven
Melding door derden

DOSA heeft er bewust voor gekozen om de informatie geanonimiseerd en daarmee summier te houden. Dat is ook de reden dat de duikplaatsen niet meer bij een incident worden vermeld. April 2018 wordt het jaaroverzicht van 2017 gepubliceerd en daarin zijn de conclusies van de ongevals-analyses en aanbevelingen terug te lezen. DOSA vertrouwt erop dat de meeste duikers op basis van de informatie in de kolom 'Toedracht' in staat zijn om vast te stellen waar in grote lijnen de leermomenten zitten.

 

Rubriek sportduiken

DOSA-ID Datum Tijd Weer Zicht Toedracht
           
36 8-jul.-17 10:20 zonnig 3 Aan het eind van een rustige duik zonder problemen wordt besloten vanaf ongeveer 9 meter via de bodem richting dijk te zwemmen. De aandacht van duiker 1 wisselt regelmatig van duiker 2 naar omgeving en terug. Duiker 2 ligt even stil, duiker 1 ligt net iets achter duiker 2 en kan niet zien wat deze doet maar het lijkt niets ongewoons (even een diertje bekijken o.i.d.). Duiker 2 begint onverwachts vanaf 8 meter recht omhoog te zwemmen, en duiker 1 kan dit niet meer voorkomen. Duiker 1 stijgt rustig op om duiker 2 te checken. Duiker 2 bleek een vol masker te hebben welke niet meer geklaard kon worden. In paniek vergat duiker 2 te signaleren naar zijn buddy en begon een noodopstijging. Hierbij is het masker kwijt geraakt. Beide duikers ongedeerd.
31 4-jun.-17 11:50 zonnig goed Tijdens de duik voelt Duiker 1 zich onwel en maakt dat kenbaar aan Duiker 2. Samen zetten ze de opstijging in om de duik af te breken. Op trapdiepte gekomen voeren ze nog een veiligheidsstop uit. Aan de kant verlaat Duiker 2 het water om zijn materiaal af te doen. Daarop helpt hij Duiker 1 uit het water en begeleid hem naar boven. Daar wordt Duiker 1 ook ontdaan van zijn trimvest met fles. Duiker 1 klaagt over een drukkende pijn in de borst. Duiker 2 draagt, terwijl de partners bij Duiker 1 zijn, zijn materiaal naar de auto en begeeft zich terug bij Duiker 1.
Op een bepaald ogenblik geeft Duiker 1 aan zich erg onwel te voelen en raakt buiten bewustzijn. Ondanks adequate reanimatie, een arts ter plaatse, toedienen van zuurstof en hulpdiensten overlijdt Duiker 1 ter plaatse. Duiker 1 is volgens de melder vermoedelijk overleden door een hartaderbreuk.
30 30-apr.-17 11:00 zonnig weinig Afgelopen weekend (28-30 april) waren wij met de duikvereniging in Zeeland. We hadden veel onervaren duikers bij ons, waardoor we veel duiken in de Grevelingen hebben gemaakt. Een van onze duiken hebben we gemaakt bij de duikstek “ ’t Koepeltje”.
 
Hier is een mooie steiger aangelegd, voorzien van een duiklift voor gehandicapte duikers. Deze lift staat duidelijk aangegeven, en is door ons uiteraard niet gebruikt. Wat alleen niet aangegeven staat, is dat er aan de steiger onderwater een platform/uitsteeksel is bevestigd, op een hoogte van ̴1m onder het wateroppervlakte. Vanwege de wind, welke op de kant stond die ochtend, was het zicht op ondiepere delen troebel. Het platform was hierdoor niet zichtbaar vanaf de steiger.
 
Tijdens het te water gaan vanaf deze steiger, middels een schredesprong, hebben twee van onze duikers zich bezeerd aan dit platform. Een van de duikers heeft haar enkels bezeerd. De andere duiker heeft zijn knie bezeerd en loopt momenteel nog steeds moeizaam. Omdat het platform zowel aan de linker- als de rechterkant van de invalidenlift is bevestigd, was het mogelijk dat beide duikers tegelijkertijd sprongen, waardoor ze elkaar niet tijdig konden waarschuwen.
 
NB DOSA: De NOB heeft inmiddels de beheerder aangeschreven om een waarschuwingsbord te plaatsen. DE beheerder heeft aangegeven hier op korte termijn gevolg aan te geven.
27 9-jun.-17       Ik wil graag een melding doen van een ongeval met een nieuwe kraan die ik gisteren gemonteerd had op mijn fles.Voor zover ik weet zijn zowel fles als kraan voorzien van draad M25x2 toch is gisteren tijdens de eerste keer vullen gelijk de kraan van de fles geklapt.
Fles in 1988 gekocht bij eurodiving Amsterdam, rechte draad, altijd goedgekeurd zonder problemen.
Nieuwe kraan aqualung, v vorm dubbele kraan, verpakking met serienummers nog in mijn bezit. Splinternieuw, aangeschaft in verband met de nen/en 250.
Gelukkig is er alleen materiële schade.
Alle onderdelen heb ik in mijn bezit en stel ik graag ter beschikking
voor onderzoek. Vooral omdat ik zelf wil weten of ik iets verkeerd heb
gedaan. Of dat er een productieafwijking of fout is en er gewaarschuwd
kan / moet worden voor de combinatie fles kraan.
26 15-mei-17 12:00 zonnig Matig tot slecht geen letsels aanwezig behalve gekrenkt ego, en vertrouwen
25 28-mei-17 17:15 zonnig 6mtr Assisteren opleidingsduik 1* (Duiker 1 en Duiker 2) Start rond 17 uur.
(Duiker 3 is de Instructeur, ik 4* assistent in deze)
 
Duik 2x afgebroken!
Duiker 1 kon niet klaren. Als haar buddy heb ik haar naar de kant gebracht en vervolgens naar Duiker 3 en Duiker 2 gezwommen (die al verder waren gegaan) om te melden dat Duiker 1 de duik afgebroken had.
Nog net een snelle opstijging gezien van Duiker 2 die Duiker 3 omhoog bracht (als oefening) en daarna zelf ook opgestegen.
 
Aan oppervlakte gaf Duiker 3 aan zich niet lekker te voelen (zeeziek gevoel). Dat gaf hij bij de kant voor de duik begon ook al aan.
(er was lichte deining en tijdens het wachten op cursisten kreeg hij
wat last)
Samen met cursist Duiker 2, Duiker 3 naar de kant gesleept aan oppervlakte.
Onderweg kreeg Duiker 3 ineens kramp in been. Dat heb ik verholpen. (hij
zei later dat hij nooit kramp heeft)
 
Aan de kant gekomen kon hij er zelf uit met wat hulp om zijn vinnen
uit te doen, maar op de kant zwalkte hij een beetje.
Snel ondersteuning geboden en geholpen uit BCD te komen.
Hem laten zitten op de grond en nat pak geopend op de borst.
Vervolgens heb ik hem water gegeven tegen misselijkheid en warmte.
Later bleek dat Duiker 3 véél te weinig had gedronken met deze warmte.
(2 kopjes koffie en een beetje Jus op de hele dag)
Waarschijnlijk (achteraf bezien) had hij last van (milde) warmtestuwing.
Na twee flesjes water en rust (ruim half tot 1 uur) ging het beter met Duiker 3 en voelde hij zich goed genoeg om zelf naar huis te rijden.
 
Wel steeds doorgevraagd of hij geen andere (deco-achtige) klachten had, maar dat was niet het geval.
Enerverende 'duik' al met al.
 
Totaal aantal opstijgingen vandaag rond de 4 voor hem vanaf een meter of 7. (3 in voorgaande duik)
 
Context;
Duiker 3 is 70 jaar oud.
Dit was de tweede duik direct aansluitend op een korte voorgaande duik van 23 minuten met 2 andere cursisten. Daarin ging alles goed, geen bijzonderheden.
De tweede duik duurde voor mij slechts 6 minuten, dus voor hem ook ongeveer.
24 9-apr.-17 13:00 half bewolkt 10 Tijdens het oplaten van een deco boei vanaf 25 m een afblazende automaat
geen hulp van mijn buddy
ongecontroleerde opstijging vanaf 25 m binnen 1 minuut
aan de oppervlakte stopt automaat met blazen met nog 18 bar over in een 15 l fles

 

Rubriek Technisch Duiken

 

DOSA-ID Datum: Soort lokatie: Toedracht
46 25-09-2017  Zee
Vermoedelijk een restant belletje stikstof achtergebleven van duik in Nederland. Deze is vermoedelijk losgekomen doordat ik naar Cyprus ben gevlogen. 
Daarna is het door 4 diepe deco duiken te maken waarschijnlijk nog erger geworden. 
Symptomen kwamen op Cyprus naar voren. De oorzaak ligt waarschijnlijk in Nederland.
Pijn in linker
kuit. Verminderd gevoel in bovenbeen. Verminderde reflex linkerknie.
1 10-feb.-17 Zwembad Het was een proefduik in een zwembad met een rebreather. De aanvang was top sympathieke mededuikers. Ze haalde het apparaat uit elkaar was voor mij wel abacadabra wanneer je er geen opleiding in gehad hebt. De basis werd goed uitgelegd.
Bij het testen dan het apparaat werd er aangegeven dat het wel veel zwaarder ademde dan een persluchtset.
Omdat ik zeer enthousiast was wilde ik de meest luxe als eerste proberen.
 
Na twee slagen dacht ik eigenlijk al dit is wel heel zwaar. Als ik rechtop ging hangen was het iets minder. Eerste wat ik dacht was nou…. 100m diepte met zo’n ding ga in niet doen. Maar ik kreeg toch adem en ging door.
 
Op zich was het gewoon een baantje en voelde me niet zozeer benauwd maar kreeg wel steeds ongemakkelijker gevoel. Ik bleef heel bewust lang ademen. Maar toen ik dacht naar boven of alternatief die ik al beetgepakt had (was bang dat anders rebreather vol zal lopen) werd ik wakker op de kant.
Ik voelde mezelf eigenlijk al gelijk weer heel goed en was meer verbaast over de black-out.
Ik scheen er als een lijk bij te liggen wit en blauwe lippen. De sfeer was er een beetje uit maar uiteindelijk hebben we een leuke avond gehad.
 
Ik heb op de kant hetzelfde apparaat nog een keer getest en toen was de ademhaling heel anders. Niet licht maar ook zeker niet zo zwaar als toen ik het water in ging. Toen proefde ik de circulatie.
Ik heb wel last van lekker eten maar conditie is top. Ik sport veel. Hardlopen krav maga. Had en heb nog wel een vorm van stress ivm recent overlijden van een familielid.
Lichamelijk heb ik nog nooit klachten gehad tijdens perslucht duiken.
 
Ik heb geen ervaring met rebreaters en weet dus niet de oorzaak.
Mijn fout: LES 1 1* Als iets niets goed aanvoelt geen eigenwijs OK teken geven

 

Rubriek Freediven

Nog geen meldingen in 2017

 

Rubriek meldingen van derden

DOSA- ID Datum voorval: Bron melding: Beschrijving voorval:
47 08-08-2017 Duiker en buddy

Duiker 1:
Mijn eerste duik in Frankrijk. Deze dag verliep naar mijn gevoel al wat gestrest ik was aan de late kant te laat op het strand. Ik zelf voelde me al niet zo goed in verband toiletgang en had gedacht dit doe ik wel na de duik. Mijn duikpak voelde strak aan bij de benen. Bij de afdaling tot 20 meter ging het redelijk maar eenmaal op de bodem moesten wij een stuk zwemmen . Dit kostte mij veel moeite. Ik voelde mij op dat moment echt beroerd. Ik heb toen mijn buddy een signaal met de lamp gegeven en hem duidelijk gemaakt dat ik de duik wou afbreken. Wij zijn toen samen aan de opstijging begonnen Een ieder op zijn eigen trimvest met in acht neming van de stijgsnelheid. Aan de oppervlakte heeft mijn buddy mij naar de clubboot begeleid. (omstander) heeft mij verder geholpen met mijn spullen uit te doen. De oorzaak van dit duikincident is aan verschillende zaken toe te schrijven. Te gejaagd voor de duik. Te strak duik pak voeten waren bij terug komst op camping licht blauw. Geen Toiletgang voor de duik speelt hier zeker ook in mee. Op advies van (medisch onderlegt ...) andere medicatie in nemen voor het duik (lucht wegen). Dit alles heeft tot dit incident bij gedragen. Je kunt dan al wat langer duiken maar het kan altijd mis gaan.

Verhaal buddy:
We besloten een duik te gaan maken naar een van de SEC's vermoedelijk Sec de Carrières. We voeren met drie boten uit. samen met 5 duikers en 1 toeschouwer sloot zich bij mij aan op de clubboot. Zijn boot (duiker 1) was nog niet vaarklaar. Aangekomen, besloten we toch bij Sec de Carrières te gaan duiken. Duiker 3, 4 en 5 hebben gevraagd om met hen mee te gaan duiken. Duiker 1 en ik gingen als buddy paar samen duiken. Duiker 1 gaf aan dat dit zijn eerste buiten duik zou worden in 2017, hij had wel bij TODI een binnen duik gemaakt. Bij het aankleden vroeg duiker 1 mijn hulp, daar zijn (nat)duikpak zeer moeilijk aan te trekken was, dat bleek. Na het aantrekken kreeg duiker 1 de ritssluiting niet dicht. Duiker 1 zei dat hij was aangekomen. Vermoedelijk zou het pak beter gaan zitten als het nat werd. We besloten in het water te gaan en naar het anker te duiken voor de anker check. Te water gaan ging goed, beide gaven OK teken, bij het anker op ongeveer 20 m diepte, gaven we elkaar weer het OK teken. Duiker 1 keek goed uit de ogen. We besloten naar het Rif te duiken, deze lag ongeveer 20 meter verder op. Duiker 1 bleef op dat moment iets achter, dus besloot ik rustiger te gaan zwemmen. Bij het rif aangekomen, doken we achter het rif verder omlaag (max 26 meter). Duiker 1 gaf me licht signalen, waarop ik direct naar duiker 1 keek. Duiker 1 gaf aan duizelig te zijn en de duik te willen afbreken. Hij ging terug. Hij kroop het rif omhoog, waarop ik hem gelijk ondersteunde door het vast te grijpen. We gingen naar de bovenkant van het rif. We zagen het anker van het andere duikteam liggen. Duiker 1 zakte toen weg (was wel gewoon bij kennis), we besloten gelijk naar het oppervlakte te gaan. Met een geassisteerde opleiding van ongeveer 20 meter zijn we samen omhoog gegaan. Ik hield duiker 1 constant in de gaten door hem in de ogen te kijken. Duiker 1 zelf was gewoon bij en kon zijn eigen instrumenten blijven bewaken. Veilig boven gekomen (met een stijgsnelheid van max. 10 m per minuut) Gaf duiker 1 aan geen energie te hebben om naar de boot te zwemmen. We besloten dat ik hem naar de boot zou zwemmen. Het vest van duiker 1 nog iets verder opgeblazen heb ik hem naar de boot gezwommen. De niet duiker zag dat we aankwamen en bood hulp aan. Samen hebben we duiker 1 in de boot getild, het geen dat duiker 1 niet zelfstandig kon. Maximale duiktijd was 10 minuten. In de boot heeft de niet duiker aan duiker 1 zuurstof toegediend, daar duiker 1 nog steeds buiten adem was. Hierna voelde hij zich een stuk beter. Duiker 1 gaf later aan dat hij blauwe voeten had, omdat het duikpak te zeer knelde.

42 24-09-2017 Lid Duikclub Tijdens een diepe duik in het kader van een Advanced Open Water opleiding raakt duiker 1 in paniek en maakt een te snelle opstijging. Duiker 2 en duiker 3 (de instructeur) stijden ook op. Duiker 2 zwemt de, bewusteloze, duiker 1 naar de kant. Duiker 3 (de instructeur) is afgedaald om zijn decompressie stops af te maken. Er zijn 2 ambulances en een trauma helikopter ter plaatse geweest. De medische toestand van de betrokkenen is bij DOSA (nog) niet bekend.
37 08-09-2017 Duikersgids en Dagblad van het Noorden Beroepsduiker bij werkzaamheden aan de sluis onder water bekneld geraakt. Na meer dan 1 uur bevrijd uit zijn situatie en gereanimeerd. De duiker is overleden. 
38 06-07-2017 Facebook van slachtoffer Duiker stijgt na duik op wrak op; houdt een deco stop van in totaal 7 minuten en klimt aan boord. Na sigaret en "deco biertje" voelt hij zich niet goed. Transport naar ziekenhuis IJmuiden en van daar naar AMC Amsterdam. Daar blijken er stikstofbellen bij het evenwichtsorgaan te zitten. Nu, medio september heeft het slachtoffer nog steeds restverschijnselen. Wijt zelf ongeval mede aan slechte conditie, stress, roken en deco biertjes. Is zeer open over wat er gebeurd is op zijn facebookpagina, waarin hij een video heeft opgenomen over wat er gebeurd is.
NB: de betrokkene geeft akkoord aan DOSA dat zij  herleidbare details en verwijzingen publiceert over het voorval. Chapeu hiervoor.
39 08-09-2017 RTV Utecht, Duiken in beeld, AMC 50 jarige duiker is een beginnende duiker en maakt zijn derde duik. Dit is een nachtduik en hij voelt zich op 6-7 meter diepte niet op zijn gemak. Komt met een bodemtijd van minder dan 10 minuten boven. Is vanwege verdenking van een long overdruk letsel met zuurstof naar het AMC vervoerd. Nader onderzoek heeft geen bijzonderheden laten zien. Na een nacht opname ontslagen uit het AMC.
40 augustus 2017 AMC, lokale pers Duiker van in de zestig komt boven water na een duik van ongeveer 20 minuten op ca 10 meter. Gaf bloed op. Is met de traumaheli naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd. Geen afwijkingen bij lichamelijk en neurologisch onderzoek en normale saturatie. Bleek uiteindelijk een (rand) pneumatorax te hebben.
41 08-09-2017 HV Zeeland Duiker raakt in de ochtend vermist. Hulpverlening wordt massaal ingeschakeld, waaronder heli en reddingsboten. Duiker komtop eigen kracht weer boven water en blijkt zich bij een andere groep te hebben aangesloten.
35 27-jun.-17 vereniging Tijdens zwembadtraining met coopertest en onderwaterverblijf wordt één persoon onwel. Persoon zakt onder water gedurende ca.30-tal seconden. Oefening onderwaterverblijf is net gestart. Instructeur en toezichthouder ondernemen bij geen reactie direct individuele actie en halen persoon uit het water en op de kant. Door een overige aanwezige instructeur wordt direct reanimatie gestart, 2e instructeur dient direct O2 toe, Reanimatie vindt plaats gedurende ca. 2 minuten, Persoon raakt weer bij kennis en in stabiele zijligging gelegd onder verdere toediening O2. op 3 resp. 4 minuten waren hulpverleningsdiensten(politie/ambulance) ambulance aanwezig en wordt persoon door amublancepersoneel onderzocht. Persoon wordt meegenomen ter observatie in ziekenhuis. Persoon heeft één nacht in het ziekenhuis moeten verblijven en werd vervolgens zonder bijkomende klachten ontslagen en maakt het verders goed. Voorlopige diagnose shallow water black out. Incident is ge-evalueerd met hulpverleningsdiensten en gecomplimenteerd omtrent de snelle ondernomen actie. Binnen de eigen vereniging is uitvoerig individuele nazorg met betrokkenen gehouden.
33 4-jun.-17 Excelsheet LIFRAS Duikcilinder verliest in zeer korte tijd enorm veel lucht. Lucht komt met veel kracht vrij. Letsel: gebroken tand en snede in het gezicht
32 20-mei-17 Excelsheet LIFRAS Duiker glijdt uit op weg naar het water en blesseert zijn rechter hand
29 4-jun.-17 Omroep Zeeland Dit voorval is inmiddels gemeld door een mededuiker en staat onder ID 31 bij het overzicht sportduiken
28 7-jun.-17 Duikeninbeeld TV Eddy dook enkele mijlen uit de kust ter hoogte van het Franse Boulogne-sur-Mer.
Ronny Margodt, voorzitter van de Vlaamse duiksportliga Nelos, verklaart dat Eddy Dielen één van de hoogst gebrevetteerde duikers in Vlaanderen was, die zeer bekend was met duiken in de Noordzee. Aan het einde van de duik, tijdens de opstijging is er iets mis gegaan. Eddy steeg samen met zijn buddy op, maar eenmaal aan de oppervlakte was er van Eddy geen spoor meer.